Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ - Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έχει τελειώσει και η Σπάρτη είναι η πόλη-κράτος που έχει επικρατήσει.
Τα πράγματα εξελίσσονται με πολύ άσχημο τρόπο, αφού η Σπάρτη, με τη βοήθεια των Περσών, επιβάλλει ολιγαρχικά καθεστώτα, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της παλιάς Αθηναϊκής Συμμαχίας.


  • Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, εγκαθιστούν ένα πολύ σκληρό ολιγαρχικό καθεστώς, το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων. Τριάντα άνδρες, φίλοι της Σπάρτης αναλαμβάνουν την εξουσία στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι αντιδρούν, ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις και, τελικά, οι Αθηναίοι επαναφέρουν το δημοκρατικό πολίτευμα στην πόλη. 

[Θυμηθείτε πόσο σημαντική είναι για τους Αθηναίους η Δημοκρατία:  την υπερασπίζονται με κάθε κόστος, ήδη από την εποχή του Κλεισθένη. Ο νόμος του "οστρακισμού" είχε ως στόχο να προφυλάξει το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα από οποιονδήποτε επίδοξο τύραννο].

  • Οι Πέρσες βρίσκονται εσωτερικές διαμάχες για την κατάληψη του περσικού θρόνου [ ο Κύρος διεκδικεί το θρόνο της Περσίας από τον αδελφό του, Αρταξέρξη σε μία εξέγερση όπου ο Κύρος, τελικά, σκοτώθηκε]. Οι Πέρσες γίνονται πιο βίαιοι και απαιτούν την υποταγή των πόλεων της Μ. Ασίας. Οι Σπαρτιάτες αποφασίζουν να εκστρατεύσουν για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα περσική απειλή, αλλά οι Πέρσες δωροδοκούν τους Θηβαίους, τους Αργείους, τους Κορινθίους και τους Αθηναίους (!) και αυτοί στρέφονται εναντίον της Σπάρτης. Οι Σπαρτιάτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εκστρατεία και επιστρέφουν στην Ελλάδα.
  • Οι Σπαρτιάτες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους νέους τους εχθρούς στην Ελλάδα, εδραιώνουν την κυριαρχία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά χάνουν εντελώς την κυριαρχία τους στο Αιγαίο και στη Μ. Ασία. Οι Αθηναίοι, με χρήματα των Περσών, ναυπηγούν καινούριο στόλο και ξανακτίζουν τα τείχη της Αθήνας.
  • Οι Σπαρτιάτες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ελληνικών πόλεων-κρατών για ειρήνη, μετά από πολλά χρόνια πολεμικών συγκρούσεων, και, με τη βοήθεια και τη στήριξη των Περσών, εφαρμόζουν στον ελληνικό χώρο ένα σχέδιο ειρήνης, την "Ανταλκίδειο Ειρήνη".
  • Η Ανταλκίδειος Ειρήνη α) μετατρέπει τους Πέρσες σε ρυθμιστές των πολιτικών πραγμάτων στον ελληνικό χώρο, β) γίνεται δεκτή με δισταγμό και σκεπτικισμό από τις πόλεις-κράτη (τη θεωρούσαν σαν αναγκαίο κακό), γ) δεν έφερε γαλήνη στον ελληνικό κόσμο. Όλες αυτές οι συνθήκες οδηγούν σύντομα στην οργάνωση της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Should / shouldn't + verb (Συμβουλές) - ΑΓΓΛΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΑΡΧΑΡΙΟΙ)

Healthy habits (Should or shouldn't) , an interactive worksheet by victor live worksheets.com